Сръбският президент Александър Вучич каза в неделя в извънредно обръщение към

...
Сръбският президент Александър Вучич каза в неделя в извънредно обръщение към
Коментари Харесай

Вучич: Белград реагира само, ако не може да защити сърбите в Косово

Сръбският президент Александър Вучич сподели в неделя в изключително послание към нацията, че Сърбия ще реагира, " в случай че не сме в състояние да защитим хората от преследвания, само че никой не би трябвало да се тормози, че ще го създадем, без първо да обявим пред НАТО или отвън споразуменията, които са подписани ", оповестява N1.

Той добави, че чака " подправените кметове " да подадат оставка, а специфичните косовски елементи да се изтеглят от Северно Косово. Президентът сподели, че не желае нито да се среща, нито да беседва с Курти до тогава.

" Ние ще вземаме решения сами, няма да се съветваме с никого. Нямаме отговорности към никой различен. Що се отнася до разговора, той е изцяло неправилен ", уточни Вучич.

Той добави, че дълги години по всевъзможен метод се пробва да резервира мира и стабилността.

Сръбският президент акцентира, че през последните пет дни е бил подложен на забележителен напън поради ареста на косовски спецчасти " на територията на Сърбия ".

Припомняме, че в събота сиректорът на Службата за Косово и Метохия на държавното управление на Сърбия Петър Петкович съобщи, че официален Белград прави всичко по силите си, с цел да резервира мира, само че това към този момент не зависи от него.

На изключителна конференция в държавното управление на Сърбия Петкович сподели, че е извънредно време някой да спре косовския министър председател Албин Курти, защото желанието му е да провокира война и да подпали освен северната част на провинцията, само че и целия район.

Той изрази шока си от искането на Съединени американски щати и Англия Сърбия да освободи задържаните членове на косовската полиция, а никой не загатва, че би трябвало да бъдат освободени почтени сърби. Цитира и доста случаи на унизени сърби. 

Вучич продължи диалозите с американски и европейски публични лица.

Две бомби избухнаха късно в петък в Северно Косово. По данни на полицията детонациите са станали в Северна Митровица, само че не са предизвикали вреди или ранени. Те обаче са повишили напрежението във към този момент невралгичния район наоколо до границата със Сърбия.

Инцидентът се случва на фона на изострящото се напрежение в района след нападението отпреди две седмици против силите на КФОР и косовската полиция в близкия град Звечан.

Местни етнически сърби излязоха по улиците в символ на митинг, откакто етнически албанци встъпиха в служба като кметове след локалните избори, които сърбите бойкотираха.

Сърбия и нейната някогашна провинция Косово са в спор от десетилетия, защото Белград отхвърля да признае декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година Поредният случай на принуждение наоколо до общата им граница породи страхове от възобновяване на спора в Косово от 1998-1999 година, който лиши живота на над 10 000 души, най-вече етнически албанци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР